Eğitimci Öğretmen Okul Müdürü Of'lu Tarihçi Haşim Albayrak emekli oldu, Yeni hayatının sağlıklı verimli Milletimize hizmete devam eden bir konumda yaşamasını niyaz ederiz.
DOĞU KARADENİZ VE EĞİTİM TARİHİ ALANINDA ARAŞTIRMACI YAZAR OLAN EĞİTİMCİ (Trabzon Hayrat'lı) HAŞİM ALBAYRAK HAKKINDA BİLGİLER VE SÖYLENENLER
1978-1982 yılları arasında Trabzon Yüksek Öğretmen Okulu Tarih Bölümünde lisans tamamladıktan sonra 1992-1994 yılları arasında Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde Spor Yönetimi alanında yüksek lisans tamamlayarak Spor Yönetim Bilimleri Uzmanı oldu.
1958 yılında Trabzon Of’ta doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul Fatih’te tamamladı. 1978-1982 yılları arasında Trabzon Yüksek Öğretmen Okulu Tarih Bölümünde lisans tamamladıktan sonra 1992-1994 yılları arasında Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Spor Yönetimi alanında yüksek lisans tamamlayarak Spor Yönetim Bilimleri Uzmanı oldu.
22.11.1982 tarihinde Amasya Endüstri Meslek Lisesi’nde Tarih öğretmeni olarak göreve başladı. Pertevniyal Lisesi, Fatih Kız Lisesi, Fatih Vatan Lisesi ve Eyüp Otakçılar Lisesi’nde toplam 18 yıl öğretmenlik yaptı. 2000 yılından sonra İstanbulFatih Halk Eğitim Merkezive Fatih Hattat Rakım İÖO Müdür Yardımcılığı,Yunus Emre İÖO Müdürlüğü, İstanbul Cumhuriyet Eğitim Müzesi’nde kuruculuğu ve müdürlüğünü yaptı. Daha önce İstanbul Esenler Dr. İlhami Faydagör Ortaokulu müdürü olarak görev yapmakta iken 15 Aralık 2014 ten itibaren Zeytinburnu Abdülhak Hamit Ortaokulunda müdürlük yapmaktadır.
2002 yılından beri Eğitimciler Birliği Sendikası üyesidir. Ayrıca Trabzonlu Eğitimciler Derneği eski Başkanı, Esenler Trabzonlular Derneği Başkan Yardımcısı, Trabzon Dernekler Federasyonu 2. Yön. Kur. Üyesi, Futbol Saha Komiseri (eski İst. Futbol Saha Komiserleri DerneğiBaşkan Yardımcısı), İDEMM Folklor Kurumu eski Başkan Yardımcısı ve Tüm Eczane Teknisyenleri Derneği Eğitim Birimi Başkanı (İst. Ecz. Teknisyenleri Der. Eğitim Kom. Bşk.) görevlerini sürdürmektedir.
Doğu Karadeniz Tarihi hakkında yurt içi ve yurt dışında konferanslar verdi. Ayrıca çeşitli alanlarda kitap ve tarih sergisi açtı. Eğitim, İstanbul ve Doğu Karadeniz alanlarında 20’e yakın araştırma, inceleme, tarih ve fıkra kitabı yayınladı. Bir çok resmi ve özel kurumdan çok sayıda plaket, ödül ve başarı belgesi aldı.
Zeytinburnu Abdülhak Hamit Ortaokulunda Müdür olarak görevini yürütürken zorunlu yer değiştirme suretiyle atama kapsamında 02/07/2019 tarihinde başladığı okulumuzdaki görevine devam etmektedir.
Bakırköy Gazi Ortaokulu müdürlüğünden emekli olan Haşim Albayrak'a emeklilik hayatında da başarılar dileriz
*********************
www.hayrat.net biyoğrafi
ARAŞTIRMACI TARİHÇİ ÖĞRETMEN HAŞİM ALBAYRAK
Eğitimi:
İlk,orta ve lise eğitimini İstanbul Fatih’te okuduktan sonra 1978-1982 yılları arasında Trabzon Yüksek Öğretmen Okulu Tarih Bölümünde lisans tamamladıktan sonra 1992-1994 yılları arasında Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde “Spor Yönetimi” alanında yüksek lisans tamamlayarak Spor Yönetim Bilimleri Uzmanı oldu.1999 dan itibaren Türkiye Futbol Federasyonu’ nda İstanbul Saha Komiserliği yapmaktadır.
Doğma büyüme olarak İstanbul Fatih’te oturur,1982 yılında evlenmiş olup iki kız çocuğu babasıdır.
Mesleki çalışmaları:
Haşim Albayrak 1982 yılında Amasya Endüstri Meslek Lisesi’nde Tarih öğretmeni olarak göreve başladıktan sonra Şubat 1986 itibarıyla aynı okuldaki Teknik Müdür Yardımcısı iken İstanbul Pertevniyal Lisesi Tarih öğretmenliğine başladı.1987 yılından sonra Eyüp Otakçılar Lisesi’ne atandı.1990 yılında askerliğini kısa dönem yaptıktan sonra 1991 yılında Fatih Vatan Lisesi’ne atandı.1996 yılında Fatih Kız Lisesi’nde Tarih öğretmenliğine başlayan Haşim Albayrak,1998 yılında Fatih Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcılığına getirildi.Aynı yıl kurulmasına başlanan İstanbul Cumhuriyet Eğitim Müzesi Kurucular Kurulu Komisyonunda görev alarak müzenin kurulmasına katkıda bulundu.1999 yılında adı geçen müzenin araştırmacısı olan Haşim Albayrak aynı yılın sonuna doğru müzenin yönetimine getirildi.O tarihten bu yana müze müdürlüğü görevini sürdürmektedir.
Akademik çalışmaları:
1- Haşim Albayrak,Yüksek Lisans sırasında “Trabzonda Sporun Gelişmesinde etkili olan Etnoğrafik Faktörlerin Ortaya Konması adlı 188 sayfalık yüksek lisans tezini 19994 yılında M.Ü. üst kurulunda tez olarak kabul ettirdi.
2-İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün hazırladığı İstanbul Eğitim Belgeseli adlı 587 büyük boy sayfalı kitabın yazı kadrosunda yer alarak kitaptaki yaklaşık 200 sayfalık “eğitim tarihi” bölümünü hazırladı.
Yayınlanmış eserleri:
1-Of ve Çaykara (derleme) 1984 Amasya
2-Of ve Çaykara –1- 1986 yılı Ankara basımı
3-Of ve Çaykara 1991 yılı İstanbul basımı
4-Fıkralarla Konuşan Karadeniz –1- 1992 İstanbul
5-Fıkralarla Konuşan Karadeniz –2- 1996 İstanbul
6-Fıkralarla Konuşan Karadeniz –3- 1997 İstanbul
7-Öztürkçe Karadeniz Fıkraları –1- 1998 İstanbul
8-Öztürkçe Karadeniz Fıkraları -2- 1999 İstanbul
9-Temelsiz Karadeniz Fıkraları –1- 2000 İstanbul
10-Temelsiz Karadeniz Fıkraları –2- 2001 İstanbul
Yayına hazır çalışmaları
1-Trabzon’da Spor ve Trabzonspor 1996 yılında hazırlıkları bitti.
2-Buğu Gözlüm (roman)
3-Lekeli Kız (roman)
4-İlham Perisi (öykü)
5-1916 Of’taki Rus Savaşları (tarih derlemeleri)
Konferansları
1- Trabzon’da İlkçağ dönemi (Haziran 2000 de İstanbul Of Hayrat KYD lokalinde)
2- Of’ta İslamlaşma Hareketleri (Kasım 2000 de İstanbul Dağönü Köyü dernek lokalinde)
3- Of’ta Ruslarla yapılan savaşlar ve 1916 Muhacirlik Hareketleri (İstanbul Ümraniye Belediye Düğün Sarayı’nda 28.2.2001 tarihinde)
4- Trabzon’da ilk ve ortaçağdaki Türkleşme Faaliyetleri (Nisan 2002 de Of Aşağı Kışlacık Köyü Dernek Lokalinde)
Basın ve yayın çalışmaları
1-1986-1991 yılları arasında İstanbul’da aylık çıkan Konuşan Karadeniz adlı derginin yayın danışmanlığı,imtiyaz vekilliği ve yazarlığı
2-1996-1999 yılları arasında İstanbul’da aylık olarak çıkan Bordo Mavi adlı dergide yayın danışmanlığı ve yazarlık,
3-1991 de Of’ta çıkan Çaydeniz adlı gazetede yayın danışmanlığı ve yazarlık
4-1996-1998 de İstanbul’da çıkan Karadeniz Doğuş adlı gazetede yayın danışmanlığı ve yazarlık
5-1998-1999 da İstanbul’da çıkan Konuşan Karadeniz adlı gazete kuruculuk yayın danışmanlığı ve yazarlık,
6-İstanbul’da yayınlanan Radyo Fresh adlı radyoda 1988 yılında beş aylık günde ikişer saatlik “Konuşan Karadeniz” adlı radyo programı yapım ve sunuculuğu
7-İstanbul’da yayınlanan Radyo Ses adlı radyoda 1999 yılında altı ay boyunca günde ikişer saatlik “Konuşan Karadeniz” programı yapım ve sunuculuğu,
8-İstanbul’da yayınlanan Radyo Atak adlı radyoda kısa bir dönem “Konuşan Karadeniz” adlı radyo programı yapım ve sunuculuğu.
9-İstanbul’da eğitim ile ilgili yayınlanan bir çok dergi ve gazetede yazarlık
10-Bir çok gazete ve dergide yazarlık yaptığı gibi Haşim Albayrak ile ilgili olarak birçok dergi ve gazetede haberler çıkmıştır.
Sosyal aktiviteleri
1-Of ve Hayrat Kültür Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi’nde üyelik ve 1996-1999 yılları arasında Yönetim Kurulu üyeliği ve Basın ve Halkla ilişkiler sorumlusu
2-Of-Hayrat Spor Kulübü kurucu üyeliği ve başkan danışmanlığı
3-Trabzon Dernekler Birliği kurucu komite üyeliği ve başkan danışmanlığı
4-İstanbul Saha Komiserleri Derneği üyeliği
5-İstanbul Cumhuriyet Eğitim Müzesi derneği kuruculuğu ve başkan danışmanlığı
Yeni çalışmaları
1- Son zamanlarda sürekli olarak Karadeniz’de gündemde tutulmaya çalışılan Pontos faaliyetlerine karşı tez olarak Trabzon ve çevresindeki şehirlerin tarihlerinde Pontos’un yeri ile ilgili akademik çalışmalar,
2-Ordu’dan Artvin’e kadar tüm Doğu Karadeniz köylerinin 1933 yılı istatistiklerine göre orijinal köy adlarının tespiti,bu adlardan yurdumuzun başka şehirlerindeki aynı adlar varsa onların tespiti,bu adlardan sülale veya soyadı varsa onların tespiti ile ilgili çalışmalar ile bu köy adlarının ne kadarının Yunanca yada Pontos Rumcası veya Rusça olduklarının tespiti ile ilgili çalışmalar
Düzenlenecek Konferans konuları
1-Yunanlılar gelmeden önce Doğu Karadeniz’de yaşayan insanların varlıkları ve kimlikleri
2-Yunanlılar geldikten sonra Yunanlılara göre Doğu Karadeniz’de yaşayan Yunanlı olmayan topluluklar,
3-Doğu Karadeniz’de Pers ve Helenistik dönem etkisi
4-Doğu Karadeniz’de kurulan Pontos Krallığı ve bu krallığın Yunanlılarla alakalarının olmayışı,
5-Romalılar ve Bizanslılar Döneminde Doğu Karadeniz’de Yunalıların ve Türklerin etkileri (Balkanlardan ve Kafkaslardan gelen Türkler)
Rum sözünün Yunanlı olmadığının ispatı
6-Trabzon Rum İmparatorluğu dönemi ve bu dönemde Türklerin etkinlikleri
7-Kafkas kökenli kavimlerin Doğu Karadeniz bölgesine etkileri
8-Doğu Karadeniz Bölgesinde İslamlaşma ve iskanlaşma faaliyetleri (Osmanlılar dönemi)
9-XX.yüzyıl başlarında bölgedeki Rumlaşma politikası
10-Genel değerlendirme ve sonuç
11-Soruların cevaplandırılması ve belgelerin ibrazı