TARİHTEN VE ARŞİVLERDEN HUNDEZ ARAŞTIRMALARI:
Tarihte Hundez denilen Ayaneden Konoya uzanan geniş vadinin adıdır Hundez.
Halkının %99'u Başta İstanbul olmak üzere gurbette yaşar, Gurbete çıkmayanlar ise çetin kış şartları nedeniyle sahile inerek Trabzon ve Of civarında ikamet etmektedirler.
Hundez gurbetçileri önemli kısmı devlet memurluğu yaparken Bilhassa İstanbulda İnşaat-müteahhitlik yapanı çoktur. Eğitim seviyesi yüksek olan Hundez geçmiş yıllarda olduğu gibi çağımızda da din adamı, öğretmen, avukatlık mesleğini seçenler yoğunluktadır.
Trabzon Of İlçesi, Hayrat nahiyesine bağlı Hundez, Taş medreseleriyle meşhur bir köy idi.
1990 de Hayrat ilçe yapılınca Güneşalan ve Yaylaören olarak köylere, Hürriyet mahalllesi, Merkez mahalllesi, Kurtuluş mahalllesi, Topaklı mahalllesi, Çamlıtepe mahallesi şeklide bölündü ve Hayrat belediyesine bağlandı.
Hundez eski Türkçe'de Delikan anlamında kullanılırdı.
Eskiden, Of bölgesinde kravatlı birisi görüldüğünde "ya hundezlidir , ya memurdur" derlerdi.
Bir başka deyim ise, "Gökten 104 Kitap inmiş ,Hundez'e bir elif cüzü bile inmemiş." derlerdi. Bu sözle Hundez'lilerin eğitimli, aydın, medeni insanlar olduğu ortaya çıkmaktadır.
Tarihte pek kayıt altına alınmamış olsa bile, Hundez bölgesinden Başta İstanbul Fatih ve Süleymaniye medreseleri olmak üzere Osmanlı coğrafyasında Medrese hocası olarak gurbete çıkmış çok alim olduğu bilinir.
Bölgenin şimdiki konumu: Nefsi HUNDEZ Mahalleleri Hayrat Merkez, Hürriyet, Cumhuriyet, Kurtuluş, Topaklı, Çağlayan, Çamlıtepe Mahalleleridir.
Ansiklopedik kayıtlar:
1960'lı yıllarda Türkiye Siyasi Haritalarında Of ilçesi bile gözükmezken, Hundez medresesi haritada gösterilirdi.
Hundez kelime anlamı olarak Türkçedir,"Deli kan" anlamındadır (tarihçi öğretmen Haşim Albayrak)
Hunlar'ın Karadeniz Bölgesi'ndeki en önemli mirası onlara ait yer isimleridir denilebilir.
Hayrat'ın Topraklı köyünün eski ismi Hundeztefanos'tur .
Yine Hayrat'a bağlı şu yer isimleri Hunlarla ilgilidir: Nefs-i Hundezler (>Güneşlanan-Hayrat), Hundezhumrukkapan (Hayrat), Hundezarsenli (Hayrat), Hunzi (Kutlular köyünün bir mahallesi-Sürmene)
1293 (1876) Trabzon Vilayeti Salnamesi'nde Of'a bağlı Hundez isimli bir kariye kayıtlıdır.
Bu karyenin yeri ve yeni ismi belirlenememiştir .
Pazar'ın Aktaş köyünün eski ismi Hunar'dır . Trabzon'un doğusunda bulunan Artvin'de de Hunlarla ilgili olduğu sanılan yer isimleri bulunmaktadır:
Hungimek Deresi (Yusufeli), Hungimek Dağı (Yusufeli), Aşağı Hungimek (>Dokumacılar - Kılıçkaya), Yukarı Hungimek (>Yüncüler-Kılıçkaya) . İspir'in Çamlıkaya köyünün eski ismi Hunut, Gölyurt köyünün ise Honut'tur.
Yine İspir'de şu yer isimlerin Hunlarla ilgili olduğu düşünülmektedir: Hunut Dağı (İspir), Hunut Deresi (İspir), Hunut Nahiyesi (İspir).
3560 metre ile Hunut Dağı, Rize'nin en yüksek üçüncü dağıdır .
Trabzon'un batısında yer alan Ordu'da 1455 tarihli tahrir defterinde Niyabet-i Hafsana'ya bağlı Hunut isimli bir kariye kayıtlıdır . Ancak şimdiki adı ve yeri tespit edilememiştir.
Bu yazı toplam 67492 defa okundu.